BASICS 🤔 🖐️
Per cent means out of 100, so 10% means "10 out of 100".
To work out the percentage OF something, replace the word OF with multiplication (×).

To get you introduced to percentages, we will go through3 different types of percentage questions that come up in GCSE Maths. Many more types of percentage questions are studied in our learning programme. Don’t worry, you probably already know most of it!



Type 1: Find x% of y

QUESTION 1 🤔 🖐️
Find 15% of £8 - with a Calculator.
15 percent
So, what you need to do is:
Change 15% into a decimal and multiply.
15% converted to decimal equals 0.15☝️ We will multiply 0.15 x £8 = £1.20
QUESTION 2 🤔 🖐️
Find 125% of 300g - without a Calculator.
100 plus 25 percent
So, what you need to do is:
You can use this very simple method instead if you don't have a calculator.
1 - Find 10% by dividing by 10
2 - Find 5% by dividing 10% by 2
3 - Use the above values to make 125%
So, 100% = 300g
10% = 300 ÷ 10 = 30g
5% = 30 ÷ 2 = 15g
So, 125% = 100% + (2 x 10%) + 5%
125% = 300 + (2 x 30) + 15 = 375g☝️ 125% of 300g is 375g


Type 2: Express x as a % of y

Divide x by y, then multiply by 100

QUESTION 3 🤔 🖐️
Find 16p as a percentage of 60p - with a Calculator.
Carrying percentages
So, what you need to do is:
Divide 16 by 60, then multiply by 100.
So, 16 ÷ 60 = 0.27
Multiply 0.27 x 100 = 26.67☝️ 16 as a percentage of 60p is 26.67%
QUESTION 4 🤔 🖐️
Organic fruit and veg business owner Lucy measured her premium Melon's width at the start and end of the month. At the beginning of the month, it was 98 cm wide, and at the end of the month, it was 1.45 m wide. Please give us the width at the end of the month as a percentage of the start's width.
Idea
So, what you need to do is:
These are what we sometimes call "wordy" maths questions. They may give the impression that they are complicated. However, if you focus on the numbers, you will find these questions are straightforward.
1 - Make sure both amounts are in the same measurement units.
2 - After, divide 145 cm by 98 cm, then multiply by 100:
So, we have the calculations as:
1.45 m = 145 cm
(145 ÷ 98) × 100 = 147.96%☝️ The width at the end of the month is 147.96% of the width at the start.


Type 3: New amount after a % increase or decrease

There are two different ways of finding the new amount after a percentage increase or decrease.

Method 1: Find the % then Add or Subtract

Find the percentage of the ORIGINAL AMOUNT. ADD this on to (or SUBTRACT from) the ORIGINAL VALUE.

QUESTION 5 🤔 🖐️
A laptop has increased in price by 30%. The original cost was £400. What is the new price of the laptop?
Percentage increase
So, what you need to do is:
We need to breakdown the problem like this:
1 - Find 30% of £400
2 - It's an increase, so add on to the original:
So, to calculate
= 30% of £400
= 30% × £400
= 0.3 × 400 = £120
We add £400 + £120 = £520☝️ The new price of the laptop is £520.

Method 2: The Multiplier Method

With this method, you simply MULTIPLY the ORIGINAL VALUE by the MULTIPLIER and by magic – you have the answer.

REMEMBER

% DECREASE has a multiplier LESS THAN 1.

% INCREASE has a multiplier GREATER THAN 1.

QUESTION 6 🤔 🖐️
A bicycle has reduced in price by 30% in the January New Year sales. It originally cost £420. What is the new price of the bike?
30 percent off sale
So, what you need to do is:
1 - Find the multiplier
2 - Multiply the original value by the multiplier
= 30% decrease
= 1 - 0.30 = 0.7
= £420 × 0.7 = £294☝️ The new price of the bike is £294

Hopefully, you found the above a breeze! Join us for more in-depth learning and a custom learning plan design around you!

Well Done! 👏 😁

Share this post